CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Necrolog: Nicolae Bulat (10 februarie 1952 - 9 septembrie 2022)

S-a stins din viață, în urma unei suferințe grele, istoricul și muzeograful Nicolae Bulat, directorul Muzeului de Istorie și Etnografie din Soroca. Este o pierdere irecuperabilă pentru iubitorii de istorie și pentru toți cei care l-au cunoscut.

Nicolae Bulat s-a născut în satul Cureșnița, raionul Soroca. După absolvirea Universității, a lucrat în calitate de profesor de engleză la școala medie din Tătărești, Cahul. În 1980, s-a angajat la Muzeul de Istorie și Etnografie din Soroca în calitate de muzeograf. A activat în calitate de ghid al Agenției de Turism din Soroca, ulterior a fost specialist principal al Patrimoniului istorico-cultural Soroca. În 1996, este numit director al Muzeului din Cetatea Soroca, unde a lucrat și în calitate de ghid. Cu anii, a devenit unul dintre cei mai mari cunoscători ai istoriei ținutului Soroca, dar și un promotor al limbii române și a idealurilor naționale.

Este considerat unul dintre cei mai buni ghizi din Moldova, supranumit și „gardianul” Cetății Soroca. Cu implicarea și contribuția sa, în 2012, Muzeul de Istorie și Etnografie din Soroca, împreună cu Consiliul raional, au realizat un proiect de restaurare a monumentului medieval „Cetatea Soroca”. Este autorul mai multor publicații, iar numele său se regăsește în lista a „1000 de mari intelectuali” din Europa, elaborată de Centrul internațional de biografii „Cambridge”.

Pentru activitatea prodigioasă a fost apreciat cu titluri onorifice și distincții de stat, printre care ordinul „Gloria Muncii” (2013), Ordinul „Steaua României” în grad de Ofițer (2000). În 2021, la a 30-a aniversare a Republicii Moldova, a devenit cavaler al „Ordinului Republicii”.

Transmitem sincere condoleanțe membrilor familiei, colegilor și prietenilor, tuturor celor care l-au cunoscut și i-au îndrăgit munca și opera.