CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Necrolog în memoria academicianului Andrei Galben

Am aflat cu profundă tristețe vestea trecerii subite în lumea drepților a celui care  a fost Andrei Galben, rector al Universității Libere Internaționale din Moldova, personalitate de referință în sistemul educațional din Republica Moldova.

Andrei Galben s-a născut la 2 septembrie 1948 în satul Slaveanca, r-nul Sângerei.

A studiat istoria la Universitatea de Stat din Moldova. Și-a luat doctoratul la Academia de Științe în anul 1975. 

Activitatea profesională și-a început-o ca profesor de istorie la școala medie nr.1 din Sângerei, urcând, ulterior, toate treptele în ierarhia academică, de la asistent la profesor universitar și șef de catedră în prestigioase instituții de învățământ superior din țară.

Numele academicianului Galben este indisolubil legat de cel al Universității Libere Internaționale din Moldova, pe care a fondat-o în 1992 și care își păstrează, de atunci, un loc de frunte în peisajul învățământului superior național.

Profesorul Andrei Galben a fost membru corespondent al Institutului de Relații Internaționale din Paris, Franța (1996), academician al Academiei Pentru Pace și Progres, Washington, SUA (1996), academician al Institutului de Biografii, SUA (1997), a fost membru de onoare al Academiei de Medicină din Polonia (1998), academician al Academiei Mondiale, Varșovia (1999).

Pentru meritele deosebite, academicianului Andrei Galben i-au fost decernate numeroase distincții, premii naționale și internaționale, printre care medalia de aur a Asociației Juriștilor Americani, Diploma de Onoare a Universității din Alabama (SUA), Diploma de Onoare și membru al Consiliului de Onoare a Institutului Relații Internaționale, Franța, Medalia Mare de Aur de gradul I (Academia de Medicină „Albert Schweitzer”, Polonia), medalia „Eminescu Integral”. Este cavaler al Ordinului „Gloria Muncii” și al Ordinului Republicii.

În aceste clipe de grea încercare, exprim sincere condoleanțe familiei, prietenilor și persoanelor a căror studenție a fost marcată de numele lui Andrei Galben.

 

Dumnezeu să-l odihnească și să-l așeze în dreapta Sa.