CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Necrolog ANTON GĂMURARI (15 august 1950 - 17 martie 2021)

La 17 martie 2021 s-a stins din viață generalul-maior de poliție Anton Gămurari, fost comandant al Brigăzii de Poliție cu Destinație Specială (BPDS) „Fulger”, erou al apărării independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova vicepreședinte al Uniunii Naționale a Veteranilor Războiului pentru Independență.

Anton Gămurari este omul care a participat la formarea tuturor trupelor speciale ale Ministerului de Interne al Moldovei independente. La 5 decembrie 1991, a fost numit comandant al Brigăzii de Poliţie cu Destinaţie Specială a Ministerului Afacerilor Interne „Fulger”, pe care a condus-o până în 1997. În anii 1991-1992, BPDS „Fulger” comandată de colonelul de poliţie Anton Gămurari a participat la luptele de la Vulcăneşti, Dubăsari, Cocieri, Coşniţa și Tighina, Chiţcani și Doroţcaia.

La 24 august 1992, „în semn de înaltă preţuire a curajului şi bărbăţiei, spiritului de sacrificiu manifestate în luptele pentru Independenţa şi Integritatea teritorială a Republicii Moldova, înaltul spirit de profesionalism în organizarea şi efectuarea operaţiunilor militare”, colonelul de poliţie Anton Gămurari a fost decorat cu „Ordinul Republicii”.

După încheierea acţiunilor de luptă, generalul-maior de poliţie Anton Gămurari a fost învestit în funcţia de viceministru de Interne. În noiembrie 1997, a fost numit director general al Departamentului de protecţie civilă şi situaţii excepţionale, poziție pe care a deţinut-o până în iulie 1999.

În aceste momente triste, transmitem sincere condoleanţe familiei îndoliate, camarazilor săi de luptă şi tuturor celor care l-au cunoscut şi l-au apreciat.

Numele lui va rămâne mereu în istoria Republicii Moldova.