Discursul Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul panelului „Prevenirea și combaterea corupției”, Summitul pentru Democrație 2021


Distinși oaspeți,

Doamnelor și domnilor,

 

Este o onoare pentru mine să mă adresez acestui forum de nivel înalt de Ziua Internațională Anticorupție în numele cetățenilor țării mele, Republica Moldova. În ciuda eșecurilor pe care le-au trăit în trecut, cetățenii Republicii Moldova continuă să creadă în importanța fundamentală a justiției. Ei și-au unit din nou forțele pentru a cere politicienilor să pună capăt corupției omniprezente, care a periclitat tânăra noastră democrație. 

Moldovenii au luptat întotdeauna pentru democrație. Cu toate acestea, de-a lungul celor trei decenii de când țara noastră și-a câștigat independența mult prețuită, corupția a fost unul dintre obstacolele principale care au împiedicat Republica Moldova să dezvolte pe deplin potențialul oamenilor săi muncitori. Corupția este motivul pentru care nu am reușit să creăm un stat funcțional, care să ofere șanse egale tuturor. Exploatând slăbiciunile instituțiilor statului, grupurile corupte au furat de la oameni, au folosit bani murdari pentru a cumpăra partide politice și au abuzat de rețele de presă pentru a manipula opinia publică și a se agăța de putere. Fiind în funcții, aceștia au continuat să folosească instituțiile de stat pentru a acumula și mai multe averi ilegale. Cu cât aceștia avansau în atingerea scopurilor lor meschine, cu atât mai mult eșua Republica Moldova. 

Guvernele corupte și fără scrupule au aruncat Moldova în sărăcie. Instituțiile au fost capturate. Impunitatea și nedreptatea s-au răspândit foarte mult. Câțiva indivizi puternici au monopolizat fluxurile economice, descurajând investițiile și erodând oportunitățile. Infracțiunile financiare au devenit o normă. Frauda din sectorul bancar în valoare de 12% din PIB și cele 22 de miliarde de dolari spălați prin țara noastră sunt indicatori ai amplorii corupției cu care ne-am confruntat doar în ultimul deceniu. Acest lucru a avut consecințe grave pentru economia noastră, statalitatea și securitatea noastră națională. 

Dar lucrurile pot fi foarte diferite. Cetățenii Moldovei și-au exprimat foarte clar așteptările - trebuie să oprim cercul vicios al corupției și al capturării statului, care a împiedicat dezvoltarea Republicii Moldova atât de mult timp. Acest obiectiv i-a unit pe moldoveni, indiferent de etnia lor sau de limba pe care o vorbesc. Oamenii așteaptă un serviciu public mai curat, care să fie demn de respect, să consolideze coeziunea socială și să facă statul mai funcțional.

Lupta noastră împotriva corupției include măsuri specifice - eliminarea corupților din sistemul de justiție, inclusiv prin evaluarea externă extraordinară a judecătorilor și procurorilor, construirea unor instituții anticorupție puternice, urmărirea și recuperarea banilor furați și încetarea finanțării ilegale a partidelor politice. Acestea nu sunt sarcini simple. E vorba de eforturi dure, serioase, sistemice, care trebuie depuse permanent și în toate direcțiile. Întâmpinăm o rezistență acerbă din partea celor care au avut de câștigat de pe urma vechiului sistem. Dar oamenii nu ne-au cerut să fim drăguți. Ei ne-au cerut să ne asigurăm că toată lumea respectă regulile. Și noi suntem hotărâți să facem acest lucru, cu bună-credință, în folosul tuturor cetățenilor, pentru binele comun. 

Asta mă îndreaptă spre mesajul meu final. Corupția trebuie abordată din ambele capete. Și acolo de unde sunt furați banii, dar și acolo unde sunt mutați acei bani. Fără ajutor direcționat din partea democrațiilor consolidate, nu vom reuși. Oficialilor corupți nu ar trebui să li se permită să se stabilească și să ducă o viață confortabilă în democrațiile occidentale cu câștigurile lor nelegiuite, după ce au jefuit țările lor de origine și le-au furat resurse vitale. Miliardul de dolari furat prin frauda bancară și cele 22 de miliarde de dolari spălate prin Moldova au călătorit prin conturile diferitor entități din 60 de țări diferite. 

Avem nevoie de mai multe investigații transnaționale pe cazurile de corupție mare. Avem nevoie de o aplicare mai strictă a reglementărilor internaționale împotriva spălării banilor de către democrațiile consolidate. Bunurile ar trebui restituite mai ușor persoanelor de la care acestea au fost furate. Aceste bunuri ar trebui să îmbunătățească viața oamenilor, nu să fie la cheremul criminalilor fugari. Știu că ceea ce cer nu este lipsit de costuri, ci implică compromisuri delicate. Dar aplicarea conștientă și voită a acestor legi și reglementări este un preț foarte mic de plătit pentru ca democrația să prevaleze în secolul 21.

Țara mea, Republica Moldova, merge înainte. În același timp, suntem hotărâți să investigăm politicienii corupți care au jefuit oamenii noștri în trecut. Dar nu o putem face singuri. În numele multor democrații fragile, vă cer sprijinul pentru aducerea oficialilor corupți în fața justiției și restituirea activelor care nu le aparțin. Ei trebuie să știe că dreptatea va ajunge la ei indiferent de unde fug sau de cât de inventivi sunt în tăinuirea averilor obținute ilicit. Putem parcurge drumul lung de recuperare a acelor resurse atât de necesare doar împreună. Altminteri, doar voința noastră de a lupta împotriva corupției nu este suficientă.

Acest efort trebuie să fie unul global, de colaborare, pentru că noi cu toții împărtășim opinia că corupția este singurul lucru care poate submina democrația, indiferent de locul în care trăim. Ea subminează instituțiile, slăbește statele și dezamăgește cetățenii care cred în democrație, ceea ce servește intereselor liderilor autoritari și ale grupurilor criminale transfrontaliere.

Trebuie să combatem corupția împreună, în mod colectiv, pentru ca să menținem și să respectăm promisiunile democrației pentru oamenii noștri - dezvoltare, libertate, oportunități economice și tratamentul egal al tuturor în fața legii.