CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Discursul președintelui Republicii Moldova, dl Nicolae Timofti, la Aniversarea a XXIV-a a Armatei Naţionale

Domnule ministru,

Domnilor generali,

Doamnelor și domnilor ofițeri, subofițeri și soldați.

Stimați veterani și angajați civili,

Onorată asistență.

Doresc să vă felicit de ziua Armatei Naționale și să vă mulțumesc pentru angajamentul de care dați dovadă în procesul de consolidare a Forțelor Armate. Exprim recunoștința mea inclusiv celor care au pus piatra de temelie a Armatei Naționale.

Este important de spus din capul locului că întărirea Armatei se poate realiza doar cu profesionalism, spirit patriotic și disciplină.

De-a lungul anilor, ați dovedit că aceste calități vă sunt proprii.

De asemenea însușiri e nevoie în mod deosebit în vremurile pe care le trăim în prezent, când instabilitatea a pus din nou stăpânire pe regiunea din care facem parte.

Realitatea ne obligă să privim cu alți ochi provocările timpului. Măsurile care se impun trebuie luate, astfel încât Forțele Armate să reprezinte o structură modernă, bine organizată și bine echipată.

Beneficiem, datorită contactelor prețioase pe care le-am stabilit în ultimii ani, de o susținere continuă din partea partenerilor occidentali în demersul de consolidare a Forțelor Armate.

Programele de cooperare pe care le avem în desfășurare, cu NATO și alte entități de profil, ne vor ajuta să amplificăm acest proces.

Zeci de ofițeri au fost instruiți peste hotare, alți militari au căpătat experiență în misiunile internaționale de pacificare. Există, așadar, premise solide pentru ca lucrurile să arate mai bine în Armată.

Pe termen scurt aștept din partea Ministerului și a Marelui Stat Major măsuri concrete de dezvoltare a tendințelor pozitive care se înregistrează în prezent.

Doamnelor și domnilor militari,

Să recunoaștem că, în diferite perioade ale Independenței statului Republica Moldova, Armata Națională nu a fost tratată cu toată atenția cuvenită de către decidenții politici.

Menținerea Armatei pe o linie de plutire satisfăcătoare s-a datorat unor entuziaști și patrioți care n-au dat înapoi în fața greutăților și au păstrat și o stare de spirit corespunzătoare, lucrând asupra instruirii și educației continue a militarilor.

În trecut, s-au avansat idei, în legătură cu Forțele Armate, că o dezvoltare a lor ar contraveni principiilor păcii și democrației în Republica Moldova. Asemenea idei false și contraproductive au determinat o subfinanțare a Armatei.

Această stare de lucruri trebuie remediată. Există, la ora actuală, la nivelul conducerii țării, o înțelegere deplină asupra nevoilor Armatei și sper ca, de comun acord cu toate instituțiile relevante ale statului, să găsim soluții pentru necesitățile curente și de viitor. În această ordine de idei se încadrează și îmbunătățirea vieții sociale a militarilor.

Bugetul auster al Republicii Moldova nu trebuie să fie un pretext pentru finanțarea precară a Armatei. Rolul acesteia pentru țară reclamă o atitudine față de ea pe măsura simbolismului și importanței sale.

Până atunci, este important să fie continuată restabilirea tehnicii din dotare și îmbunătățirea pregătirii de luptă a militarilor și unităților.

Capacitatea de apărare a Armatei Naționale este importantă  nu doar pentru asigurarea securității naționale, ci trebuie privită și ca un factor stabilizator regional, având în vedere angajamentele noastre internaționale și faptul că, în continuare, pe teritoriul țării noastre staționează ilegal o armată străină.

Stimați militari!

Vă urez succes în nobila misiune de apărători ai Patriei. Vă doresc sănătate, Dumneavoastră și familiilor Dumneavoastră.

Încă o dată accentuez, că tot ce spun în privința Armatei Naționale, despre dotarea și întărirea ei, despre disciplina, pregătirea fizică și militară a ostașilor, nu sunt măsuri îndreptate împotriva altui stat. Noi avem nevoie să ne apărăm în limitele posibilităților, să ne apărăm pământul și poporul. Acum, o parte din teritoriu, se află sub controlul unei structuri anticonstituționale și antistatale, susținută direct din Federația Rusă.

Cu acest prilej aniversar, am semnat un Decret prin care un grup de militari sunt decorați pentru merite deosebite.