CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Discurs de Ziua Independenței SUA

Stimate dle Ambasador, distinși oaspeți, doamnelor și domnilor,

Este o plăcere să fiu prezentă astăzi aici cu ocazia Zilei Independenței Statelor Unite ale Americii pe care o marcăm săptămâna viitoare, pe 4 iulie. Această zi ne oferă oportunitatea de a reflecta asupra legăturii tot mai strânse dintre țările noastre și valorilor pe care le împărtășim. 

Deși ne desparte un ocean, ne apropie faptul că suntem parte a lumii libere, că în fiecare zi muncim pentru democrație, pentru statul de drept, pentru drepturile omului. 

Moldova, fiind o democrație mult mai tânără, este recunoscătoare pentru rolul semnificativ pe care Statele Unite îl joacă în susținerea democrației noastre.

Știți că am făcut un masterat la Boston; am lucrat la Washington. Am învățat în Statele Unite că democrația, fie că are câteva sute de ani, fie că e mai tânără ca în Moldova, nu este un dat. Că e nevoie să avem grijă de păstrarea ei zi de zi, și ca autorități, și ca societate în general. 

SUA este un partener esențial pentru Republica Moldova. Ne sprijiniți în eforturile noastre de transformare a țării, ne ajutați să ne dezvoltăm economia, susțineți aspirațiile noastre de a deveni țară membră a Uniunii Europene. 

Așa cum ani la rând moldovenii au fost inspirați de „visul american”, care înseamnă o promisiune a libertății și egalității de oportunități, un ideal al libertății de a fi fericit, acum poporul american respectă și sprijină visul moldovenesc de a deveni o țară puternică, parte a familiei europene, unde fiecare cetățean își poate împlini potențialul și avea o viață demnă.

Suntem profund recunoscători pentru tot sprijinul pe care ni-l oferiți, inclusiv asistența financiară prin intermediul USAID.

De la obținerea independenței, Republica Moldova a beneficiat de aproximativ două miliarde de dolari SUA. Apreciem faptul că acest sprijin a crescut semnificativ din februarie anul trecut, după ce Rusia a declanșat războiul său brutal împotriva prietenilor și vecinilor noștri ucraineni. Vă mulțumesc că rămâneți alături de noi în cele mai grele timpuri.

De-a lungul anilor, ați făcut multe pentru noi. Mă gândesc la acest lucru de fiecare dată când merg pe autostrada M2. Cei 100 km reconstruiți cu ajutorul Corporației Provocările Mileniului între Sărăteni și Soroca mai mult de 10 ani în urmă, ne-au arătat ce înseamnă un drum bun care să reziste timp de decenii. 

Ne-ați ajutat să creștem și competitivitatea industriei viticole, astfel încât vinurile noastre să poată concura pe piețele europene, americane, asiatice. Vă rog să ridicăm astăzi și un toast în cinstea acestui lucru!

Chiar săptămâna trecută, am participat la a doua ediție a Forumului „Profesiile Viitorului”, organizat la Mediacor, un centru susținut și acesta prin proiectele americane. M-au bucurat inovațiile studenților după doar un an de studii la specialități noi precum animație, game design și producție multimedia. Am văzut cum tinerii noștri pasionați de tehnologie pot dezvolta, cu susținerea voastră, noi competențe. Educația poate avea rezultate foarte bune doar atunci când este în pas cu inovația. Vă mulțumesc pentru acest lucru. 

Iar în această săptămână, am avut ocazia să vizitez biserica “Adormirea Maicii Domnului” din Căușeni, restaurată cu sprijinul generos al Ambasadei SUA. Pereții interiori ai bisericii, acoperiți cu fresce zugrăvite de pictori valahi în secolul 18, vorbesc din nou în culori vii. Mulțumesc Ambasadei că ne ajutați să păstrăm, înțelegem și apreciem istoria și cultura noastră. 

Suntem recunoscători și pentru decizia de acum câteva luni de a acorda 300 de milioane de dolari SUA să depășim o iarnă complicată și să consolidăm securitatea energetică. 

Nu pot să nu amintesc faptul că SUA au fost primii care au adoptat sancțiuni împotriva oligarhilor care au furat țara și cetățenii noștri de ani de zile, și care acum încearcă să destabilizeze pacea noastră. 

Lista este lungă, o să mă opresc aici. Mulțumesc Statelor Unite, mulțumesc poporului american pentru sprijinul constant și susținerea eforturilor noastre de a dezvolta o societate mai democratică, mai prosperă.

And, finally, let me wish all Americans a happy Independence Day next week. Your country remains an inspiration to our country and me personally. I know the US and Moldova will remain close partners.

Thank you and let me end by borrowing a phrase I heard a lot in the United States, God bless America. And God bless Moldova.