CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Declarația Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, după întrevederea cu Președintele Republicii Polone, Andrzej Duda

21 iunie, Varșovia

Bună ziua!

Stimate Domnule Președinte Duda, vă mulțumesc pentru invitația de a vizita țara dumneavoastră și pentru discuția deschisă pe care am avut-o în această dimineață. Sunt onorată să fiu astăzi la Varșovia.

Primirea călduroasă e o dovadă a deschiderii țării dumneavoastră pentru consolidarea relațiilor dintre Republica Moldova și Polonia. Și noi împărtășim această dorință. Prețuim mult continuarea și dezvoltarea relațiilor dintre țările și cetățenii noștri - relații care au o istorie bogată, de sute de ani.

După cum cunoașteți, domnule Președinte, Republica Moldova a ales să ia calea modernizării europene. Cetățenii țării noastre au confirmat în repetate rânduri această alegere. Votul pentru mine în calitate de Președinte e o dovadă a acestui fapt - și sunt încrezătoare că alegerile anticipate din 11 iulie vor reconfirma acest parcurs. Menționez aici aprecierea pentru disponibilitatea autorităților poloneze de a sprijini organizarea votului pe 11 iulie pentru cetățenii noștri stabiliți în Polonia.

Colaborarea cu Polonia în vederea modernizării Republicii Moldova și avansării țării noastre pe calea integrării europene este foarte importantă pentru noi. Avem de învățat de la polonezi.

Republica Moldova are o agendă complexă cu Uniunea Europeană, bazată pe prevederile Acordului de Asociere. Apreciem sprijinul consecvent al Poloniei pentru aspirațiile europene ale țării noastre și pentru susținerea de a include Moldova în programele de asistență europeană. Menționez aici și importanța  Planului de Redresare Economică în valoare de 600 de milioane de euro, oferit recent țării noastre de Comisia Europeană, care ne va ajuta să relansăm economia, să susținem antreprenorii mici și mijlocii, să creăm locuri de muncă în țara noastră.

La fel, Polonia este una dintre statele fondatoare ale Parteneriatului Estic, platformă în care Republica Moldova participă cu succes de mai bine de zece ani. Contăm pe sprijinul și viziunea Varșoviei pentru a consolida cooperarea în cadrul Parteneriatului, dar și a asigura o apropiere mai mare dintre Bruxelles și țările partenere ale Parteneriatului Estic, mai ales state ca Moldova, Georgia și Ucraina, care au aspirații mari vis-a-vis relațiile și procesele de asociere cu Uniunea Europeană.

Totodată Republica Moldova este pregătită să se implice și în alte inițiative regionale de anvergură. Urmărim cu interes evoluția Inițiativei Celor Trei Mări, o platformă regională ce urmărește să consolideze conexiunile de infrastructură și potențialul economic al țărilor din spațiul dintre Marea Baltică, Marea Neagră și Marea Adriatică. Credem că participarea Republicii Moldova în această Inițiativă ne va permite să ne conectăm mai rapid la rețelele de infrastructură europene și ar putea deveni un factor suplimentar de stabilitate la hotarele Uniunii Europene.

Polonia este o sursă importantă de securitate în regiune. Am dori să consolidăm colaborarea dintre țările noastre în domeniul securității, inclusiv al securității cibernetice.

În același timp, experiența de dezvoltare a Poloniei este foarte prețioasă pentru Republica Moldova. Suntem interesați să preluăm bunele practici ale Poloniei în domeniul agriculturii, dezvoltării locale, administrării fiscale, și transformării digitale a serviciilor publice.

În acest context, avem un bun potențial de colaborare în domeniul modernizării  agriculturii, dar și de consolidare a schimburilor de bune practici dintre autoritățile publice locale din Republica Moldova și Polonia, la nivelul voievodatelor și Agențiilor de dezvoltare regională.

Apreciem mult, în acest sens, includerea Republicii Moldova în lista statelor recipiente de asistență poloneză de dezvoltare, pe platforma Polish Aid și prin intermediul Fondului de Solidaritate al Poloniei, care realizează în țara noastră numeroase proiecte în domeniul agriculturii și dezvoltării locale.

Domnule Președinte,

După cum am spus la începutul mesajului meu, oamenii noștri au avut o relație bogată de vecinătate timp de câteva sute de ani. Iar astăzi țările noastre au ocazia să colaboreze pentru a oferi cetățenilor șansa la o viață pașnică și prosperă.

Polonia este o țară parteneră de încredere pentru Republica Moldova, aliată și susținătoare a demersului nostru european, și o sursă importantă de stabilitate, creștere economică și modernizare la nivel regional. Îmi doresc ca, în procesul  nostru de modernizare, și Republica Moldova să contribuie la consolidarea stabilității și afirmarea valorilor europene în regiunea noastră. Dorința mea este ca relațiile dintre țările noastre să evolueze în continuare, în interes comun și spre beneficiul cetățenilor țărilor noastre.

Vă mulțumesc.