CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Declarația de presă a Președintei Maia Sandu pe subiecte de actualitate

Bună ziua.

Rusia a lansat un atac masiv cu rachete împotriva unor ținte civile din mai multe regiuni din Ucraina. Bombele au căzut peste clădiri de oficii, blocuri de locuit, în intersecțiile din centrele orașelor, peste alte obiecte de infrastructură critică civilă, omorând și rănind zeci de oameni, alte sute de mii rămânând fără electricitate și apă potabilă.

Bombardarea și uciderea oamenilor nevinovați, care își vedeau de viața lor, într-o dimineață de luni, este încă o crimă de război, într-o listă lungă de crime comise de Rusia în Ucraina. Condamnăm cu fermitate aceste crime.

Câteva din cele 84 de rachete lansate de Rusia spre Ucraina au traversat neautorizat spațiul aerian al Republicii Moldova, în raioanele din stânga Nistrului și deasupra raioanelor Florești și Soroca. Este o încălcare flagrantă a spațiului nostru aerian și a neutralității Republicii Moldova, comisă de forțele armate ruse.

Republica Moldova este o țară pașnică. Am spus acest lucru de fiecare dată și, de fiecare dată, am demonstrat acest lucru în acțiuni. Noi respectăm integritatea teritorială și suveranitatea altor țări și cerem să ne fie respectate și hotarele noastre.

Noi facem totul ca să păstrăm pacea și liniștea în țară, dar presiunile la care suntem supuși cresc cu fiecare zi. Încercările de a ne dezbina, de a destabiliza situația din țară sunt tot mai frecvente și de o amploare în creștere.

E datoria noastră de cetățeni ai acestei țări, de patrioți ai acestui neam, să nu ne lăsăm manipulați și provocați, să nu ne lăsăm folosiți de cei care își doresc război și haos.

Cei care promovează și justifică războiul trebuie sancționați dur.

Oamenii care justifică uciderea ucrainenilor la ei acasă sunt periculoși pentru societate, sunt periculoși pentru pacea din țara noastră. În alte timpuri, acești oameni ar fi justificat holocaustul sau deportarea gospodarilor moldoveni în Siberia. Mâine aceștia vor justifica uciderea conaționalilor lor. Cui slujesc acești oameni? Cu siguranță nu Republicii Moldova.

Nu vom permite destabilizarea situației din țară, nu vom permite dezbinarea societății, nu vom permite promovarea urii. Încercările de destabilizare, pe care le vedem în ultima perioadă, sunt făcute de gruparea pentru hoție și război, care se teme de pușcărie și e gata să dea foc la țară pentru a-și salva pielea.

Membrii acestei grupări vor să scape de închisoare pentru furturile comise în trecut și să-și refacă schemele de corupție. Ei încearcă să folosească situația dificilă în care se află țara acum din cauza războiului din Ucraina pentru a o destabiliza și a crea haos. Ei vor să creeze situații de conflict în diferite regiuni ale țării pentru a ne dezbina.

Ei așa de tare își doresc să ajungă la putere, încât promit Moscovei să răstoarne ordinea constituțională și să instaleze un guvern prin care Rusia să poată folosi țara noastră în război. Le spun clar: nu vă faceți iluzii. Nu irosiți banii profesorilor, medicilor, pensionarilor, pe care i-ați furat și acum îi ardeți în proteste. Nu veți reuși. Mai mult, trădarea de patrie va fi sancționată dur.

Mulțumesc forțelor de ordine pentru faptul că au reușit să mențină ordinea publică în condițiile protestelor organizate și finanțate de hoți. Le mulțumesc forțelor de ordine că au intervenit profesionist, evitând violențele, în evacuarea de pe carosabil a corturilor instalate ilegal pentru a bloca deplasarea chișinăuenilor. Aceste acțiuni ale grupării pentru hoție și război sunt provocatoare și trebuie pedepsite conform legii. Contăm și mai departe pe polițiști și carabinieri pentru păstrarea ordinii publice și a liniștii în societate.

În același timp, solicit Guvernului să examineze modificarea temporară a legislației, care va permite poliției să asigure ordinea publică - chiar și în condițiile în care unii actori din administrația locală sabotează eforturile guvernului de a menține stabilitatea și ordinea în țară. Pacea și securitatea cetățenilor este prioritatea noastră, mai ales acum, când vedem că războiul este foarte aproape. Nu vom admite ca rea-voința unora să le pună în pericol.

Rog societatea să nu-i condamne pe cei care sunt aduși cu bani la proteste. Știm că hoții îi folosesc pentru scopurile lor. Înțelegem dificultățile acestor oameni, dar și ale celor care, în pofida greutăților, continuă să-și câștige o bucată de pâine în mod cinstit. Guvernul întreprinde tot ce-i stă în puteri pentru a ajuta oamenii în condițiile creșterii prețurilor.

Dragi cetățeni,

Vedem cu toții cum se zbat corupții și cât de tare strigă. Ei ne dau lecții de viață? Noi nu luăm lecții de viață și de democrație de la indivizi care au furat miliarde de la oameni și și-au subordonat statul pentru a putea fura nestingheriți.

Nu luăm lecții de viață de la infractori din cauza cărora Moldova e săracă, vulnerabilă și total dependentă energetic. I-a lovit grija de oameni? Unde le era grija când furau bani cu sacii? Lor nu le pasă de oameni, doar se folosesc de sărăcia lor - sărăcie pe care tot ei au creat-o.

Nu luăm lecții de patriotism de la trădători care vor să bage țara în război. Justiția trebuie să-și facă treaba. Hoții și trădătorii de țară trebuie să răspundă pentru crimele lor.

Oamenii așteaptă de la noi pace, stabilitate și ordine - noi le vom asigura pace, stabilitate și ordine.

Vă mulțumesc.