CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Problemele din sectorul asigurărilor, discutate la ședința Consiliului Suprem de Securitate

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a prezidat ieri ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS). În cadrul ședinței au fost discutate subiecte urgente care afectează cetățenii noștri, dar și securitatea economică a țării.

„Am discutat mai multe ore despre problemele din sectorul asigurărilor. Schemele puse la cale de anumite grupuri de interese, controlate de Plahotniuc, Șor și Platon, care se derulează de mai mulți ani, pun în pericol banii cetățenilor, creează riscuri majore pentru sectorul asigurărilor, dar și pentru bugetul statului. Unele din aceste scheme au fost posibile din cauza deciziilor proaste ale instituțiilor de reglementare, altele - din cauza deciziilor dubioase ale judecătorilor. În lipsa unor acțiuni prompte din partea organelor de drept în cazul actelor de corupție, dar și a inacțiunii Parlamentului în raport cu membrii consiliului CNPF, atacurile raider continuă”, a spus doamna Maia Sandu.

CSS a venit cu mai multe recomandări către instituțiile statului. În particular, CSS i-a solicitat Procuraturii Generale să investigheze:
- cazurile de utilizare a companiilor din sectorul de asigurări și a conturilor bancare ale acestora în activități de creditare și procese de privatizare ale activelor statului conectate la grupuri de interese și implicate în alte fraude investigate;
- deciziile CNPF care au dus la gestionarea ineficientă a activelor unor companii de asigurări;
- tranzacțiile suspecte ale companiei MOLDASIG pe toată perioada, inclusiv 2008-2014.

De asemenea, în cadrul ședinței s-a discutat despre exportul grâului. Președintele Maia Sandu a cerut extinderea restricției la exportul grâului din rezerva de stat, pentru a nu admite creșterea prețurilor la produse de panificație pentru categoriile de cetățeni cu venituri mici.