CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Președintele Maia Sandu face apel la instituțiile statului să combată riscurile de corupție în procesul de finanțare a partidelor politice și a campaniilor electorale

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat, astăzi, o nouă ședință a Consiliului Suprem de Securitate în cadrul căreia au fost discutate riscurile de corupție în procesul de finanțare a partidelor politice și a campaniilor electorale.

Președintele Maia Sandu a făcut apel la instituțiile statului cu atribuții de control și investigare a acestui fenomen să întreprindă toate măsurile necesare pentru a combate flagelul în cauză și a asigura desfășurarea corectă și echitabilă a procesului politic și electoral. „Căile și modalitățile prin care se realizează finanțarea ilegală în politică sunt multiple și comportă pericole mari pentru stat. Este vorba de spălare de bani, contrabandă, corupție, donații fictive, trafic de influență, crimă organizată - și o probează informațiile prezentate astăzi în cadrul CSS”, a menționat șefa statului.

În cadrul ședinței au fost audiate informațiile prezentate de instituțiile relevante în respectivul context. Ca rezultat, Consiliul Suprem de Securitate a decis să recomande Comisiei Electorale Centrale să creeze, pe perioada campaniei electorale, un grup de lucru format din reprezentanți ai Procuraturii Generale, SIS, SPCSB, MAI, ANI, alte instituții relevante, care să identifice riscurile, să depisteze și să investigheze acțiunile de finanțare ilegală a campaniilor concurenților electorali. 

Totodată, Președinția Republicii Moldova va constitui un grup de lucru care va elabora propuneri de modificare a cadrului legislativ cu referire la finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale, asigurarea unei mai bune verificări a tranzacțiilor financiare, precum și propuneri de modificare a legislației penale privind înăsprirea sancțiunilor ce țin de finanțarea ilegală a partidelor politice sau a campaniilor electorale.

 „Finanțarea ilegală a partidelor politice și a campaniilor electorale este un pericol major la adresa securității naționale, subminează fundamentele democratice ale societății și legitimitatea puterii politice. Legea și exercițiul democratic sunt prioritare”, a subliniat Președintele Maia Sandu.