CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Şeful statului, Președintele Parlamentului şi Prim-ministrul au participat la ședința săptămânală

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a participat la ședința săptămânală cu Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi și Prim-ministrul, Ion Chicu.

Oficialii au discutat agenda pentru următoarele zile, inclusiv ședința de astăzi a Biroului Permanent al Parlamentului Republicii Moldova, în cadrul căreia va fi dezbătută înaintarea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului.

Părţile au atenționat unii politicieni asupra faptului că, în cazul căderii Guvernului acesta va avea împuterniciri limitate, inclusiv nu va putea semna Acordul cu Uniunea Europeană cu privire la asistența macrofinanciară, precum și Memorandumul cu Fondul Monetar Internațional.

Interlocutorii au apreciat rezultatele vizitei de lucru a Prim-ministrului Ion Chicu la Minsk, unde a avut loc întrunirea șefilor executivelor din statele Uniunii Economice Eurasiatice, în cadrul căreia Republica Moldova are statut de observator. În urma negocierilor cu Prim-ministrul Republicii Belarus, Roman Golovcenko s-a decis implicarea partenerilor belaruși în realizarea programului național cu privire la crearea celor 16 parcuri industriale.

Totodată, Prim-ministrul rus, Mihail Mișustin a confirmat disponibilitatea Moscovei de a relua negocierile cu privire la creditul în valoare de 200 milioane euro, destinat Republicii Moldova. În altă ordine de idei, s-a discutat și despre exportul produselor agroalimentare moldovenești în Federația Rusă.

Referindu-se la situația pandemică, oficialii au exprimat regretul pentru înregistrarea unor noi antirecorduri la nivel mondial și regional. În context, părţile şi-au exprimat dezaprobarea în legătură cu declarațiile unor politicieni, care îndeamnă cetățenii să participe la proteste publice în plină pandemie.

Conducerea ţării a reiterat că Moldova rămâne în stare de alertă și a subliniat necesitatea respectării măsurilor de protecție.

Pe finalul ședinței, interlocutorii au vorbit despre desfășurarea programului național „Drumuri bune pentru toți”, pentru care a fost alocat circa 1 miliard 375 milioane de lei, care vor fi cheltuite pentru reparația drumurilor locale, regionale și naționale.