CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Șefa statului a avut o întrevedere cu Secretarul General al Confederației Europene a Sindicatelor, Esther Lynch

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu,a salutat-o la Chișinău pe Secretarul General al Confederației Europene a Sindicatelor (ETUC), Esther Lynch. În discuții, s-a vorbit despre rolul și aportul sindicatelor în protecția angajaților și crearea locurilor de muncă, dar și încurajarea eficienței și sporirea productivității la locul de muncă.

Președinta a subliniat că în Moldova este în derulare o amplă reformă a instituțiilor publice, inclusiv a Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) și a Inspectoratului de Stat al Muncii. Totodată, au fost menționate angajamentele de a combate plățile salariale neoficiale și alte tipuri de plățile informale, s-a discutat și despre protecția socială a angajaților și eforturile de sporire a asigurării  sociale a persoanelor pensionate. 

Șefa statului a salutat deschiderea Confederației Europene a Sindicatelor de a susține sindicatele de la noi, în interesul acestora de a prelua bunele practici europene privind protecția muncii. Președinta a menționat relevanța pe care o au sindicatele, în parteneriat cu instituțiile statului, în procesul național de adaptare a cadrului legislativ la standardele europene. Menționăm că, în scurt timp, va fi semnat Memorandumul de cooperare cu Autoritatea Europeană a Muncii (ELA), fapt ce va facilita integrarea sistemelor de inspecție a muncii din Moldova și UE.