CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Preşedintele Nicolae Timofti a participat la Summit-ul șefilor de stat ai Comunității Statelor Independente, care s-a desfășurat în capitala Republicii Belarus, Minsk

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a participat astăzi, 25 octombrie a.c., la summit-ul șefilor de stat ai Comunității Statelor Independente, care s-a desfășurat în capitala Republicii Belarus, Minsk.

Într-un discurs ținut la reuniune, președintele Timofti a vorbit despre procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, ca proiect strategic de dezvoltare a țării noastre. În același timp, șeful statului și-a exprimat încrederea că orientarea pro-europeană a țării noastre nu va periclita relațiile reciproc avantajoase, stabilite în cadrul CSI în ultimele două decenii, și că Republica Moldova va rămâne un partener de încredere al statelor din CSI.

Președintele Timofti a vorbit despre importanța promovării în cadrul CSI a unor proiecte economice și sociale concrete, cu accent pe securitatea energetică și cea alimentară, precum și despre necesitatea înlăturării unor bariere artificiale din calea circulației mărfurilor în spațiul CSI.

Președintele a semnat, alături de omologii săi prezenți la reuniune, un șir de acte privind, între altele, colaborarea în domeniul turismului, lupta împotriva criminalității organizate, a traficului de droguri și de persoane, precum și cu privire la organizarea unor manifestații în anul 2015, cu ocazia aniversării a 70 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial. Președintele Timofti a anunțat că Republica Moldova va executa propriile medalii consacrate acestei aniversări, de pe care vor lipsi secera și ciocanul, din cauza conotației politice pe care le au aceste însemne în țara noastră. (imagini video: http://www.youtube.com/watch?v=h2zcMTAjjj0)

Președinția CSI, care este deținută în prezent de Republica Belarus, a fost transmisă Ucrainei, care va conduce această structură în anul 2014.