CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Președintele Maia Sandu: „Vizita Președintelui Republicii Slovenia este pentru a transmite un semnal de sprijin pentru agenda noastră ambițioasă de reforme”

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, l-a întâmpinat astăzi la Chișinău pe Președintele Republicii Slovenia, Borut Pahor, în cadrul unei ceremonii oficiale.

„Președintele Republicii Slovenia, Borut Pahor, a sosit astăzi în vizită oficială în Republica Moldova pentru a transmite un semnal de sprijin pentru agenda noastră ambițioasă de reforme. Am discutat cu Președintele Pahor despre planul nostru de transformare internă a țării și despre direcțiile de colaborare cu Slovenia, care ne pot ajuta în acest sens. Moldova este interesată să preia experiența Sloveniei în diverse domenii, printre priorități fiind digitalizarea serviciilor publice”, a spus Președinta Maia Sandu.

Șefa statului a menționat că Moldova contează pe sprijinul Sloveniei, care deține în prezent Președinția Consiliului Uniunii Europene, și în susținerea parcursului nostru european. „Aceasta vizează aprofundarea dialogului politic cu Bruxellesul, accesarea și valorificarea asistenței oferite de UE și consolidarea cooperării din cadrul Parteneriatului Estic. Un bun prilej în acest sens e oferit de Summitul Parteneriatului Estic, care va avea loc în decembrie”, a afirmat Președintele Republicii Moldova. De asemenea, doamna Maia Sandu a subliniat că țara noastră va continua consolidarea dialogului cu diferite state pentru a oferi cetățenilor săi șansa la dezvoltare și o viață demnă aici, acasă. „Vrem să devenim o sursă de stabilitate și prosperitate în regiune”, a mai spus șefa statului.

În cadrul vizitei oficiale a Președintelui sloven, cei doi șefi de stat au avut o întrevedere tête-à-tête, în cadrul căreia au discutat despre relansarea relațiilor moldo-slovene și agenda europeană a Republicii Moldova, dar și convorbirile în format extins cu membrii celor două delegații. Ulterior, cei doi șefi de stat au susținut o conferință de presă comună. Textul declarației Președintelui Republicii Moldova îl găsiți AICI.

„Am decis să vizitez Republica Moldova pentru că doresc să vă sprijin în preocuparea dumneavoastră vitală - de a îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor, pentru întărirea valorilor democratice în societate, pentru consolidarea relațiilor cu vecinătatea și, nu în ultimul rând, pentru perspectiva europeană a țării dumneavoastră”, a spus liderul sloven.

Președintele Borut Pahor se află în vizită oficială la Chișinău la invitația Președintelui Maia Sandu, aceasta fiind prima vizită la nivel de președinți după o pauză de 19 ani.