CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Președinta Maia Sandu a participat la ședința de bilanț a Armatei Naționale

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, în calitatea sa de Comandantă Supremă a Forțelor Armate a participat la ședința de bilanț a Armatei Naționale pentru perioada ianuarie - octombrie 2023. La eveniment a participat efectivul armatei naționale și au fost prezentate rezultatele activității Ministerului Apărării și ale altor instituții din subordinea sa. 

În adresarea sa, Președinta Maia Sandu a apreciat realizările din acest an și a subliniat importanța procesului de transformare a Armatei Naționale. „O armată bine echipată, dar prost plătită și îngrijită, nu va face față provocărilor. Pentru a reține în sistem pe cei experimentați și a pregăti cadre noi trebuie să sporim atractivitatea profesiei de militar. Susținem inițiativele legislative prin care crește calitatea vieții cadrelor militarilor și îmbunătățirea condițiilor de serviciu ale acestora”, a declarat șefa statului. 

În acest an, bugetul destinat pentru apărarea națională a fost majorat, ceea ce în combinație cu asistență generoasă externă va accelera modernizarea sectorului de apărare și, prin urmare, va contribui și la dezvoltarea social-economică „Fără o apărare eficientă va fi greu să obținem performanțe economice remarcabile. Investitori locali și străini caută siguranță, astăzi mai mult decât oricând. Privind astfel, alocările bugetare pentru apărare sunt o investiție în viitoarea creșterea noastră economică și prosperitatea țării noastre”, a mai punctat Președinta.

Comandanta supremă a apreciat faptul că forțele armate moldovenești sunt nu doar un element esențial pentru securitatea și apărarea națională, dar și contribuie la pacea și securitatea internațională, militarii noștri fiind parte a mai multor misiuni de menținere a păcii în Europa, Africa și Orientul Mijlociu.