CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Igor Dodon a avut o întrevedere cu David Hale, Subsecretar de Stat al SUA

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu dl. David Hale, Subsecretarul de Stat pentru Afaceri Politice al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii, care se află într-o vizită în țara noastră.

Oficialii au discutat mai multe aspecte ale evoluției dialogului strategic. Șeful statului a adus mulțumiri părții americane pentru asistenţa financiară şi sprijinul valoros acordate Republicii Moldova în diverse domenii pe parcursul a 27 de ani de independență.

În cadrul discuției, părțile au remarcat implementarea cu succes a unor proiecte importante, cum ar fi „Provocările Mileniului” lansat în anii 2007-2009, precum și despre interesul nostru privind continuarea unor proiecte asemănătoare, cu susținerea SUA.

În altă ordine de idei, Igor Dodon a apreciat înalt sprijinul Statelor Unite în soluționarea crizei politice din Republica Moldova și asigurarea transferului pașnic al puterii de la precedenta guvernare. De asemenea, Președintele țării a reiterat că datorită susținerii din partea partenerilor externi și a consensului național intern Republica Moldova are toate șansele de a relansa economia și a promova o politică externă echilibrată în baza intereselor sale naționale.

În context, Igor Dodon l-a asigurat pe Subsecretarul de Stat că Administrația prezidențială, Guvernul și majoritatea parlamentară vor păstra în vigoare toate acordurile internaționale semnate de Republica Moldova, inclusiv cu Uniunea Europeană. Totodată, șeful statului a făcut apel către SUA să susțină eforturile noastre de consolidare a statutului de neutralitate permanentă a țării noastre, recunoscut la nivel internațional.

Igor Dodon a discutat cu dl. Hale perspectivele reglementării problemei transnistrene. În acest sens, Președintele RM a menționat faptul că și în continuare apreciem înalt perspectivele procesului în formatul „5+2” și rolul SUA și al altor participanți la negocieri.