CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Mesaj cu prilejul Zilei Constituției

Stimați concetățeni,

Astăzi se împlinesc 24 de ani de la adoptarea Constituției ‒ actul fundamental al Republicii Moldova care a devenit expresia absolută a valorilor națiunii moldovenești și temelia indestructibilă a statalității. Acum, mai mult ca oricînd, am certitudinea că respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor constituie calea adevărată spre evoluţia ţării noastre atît în interior, cît şi în exterior.

Acest prilej de sărbătoare este marcat nu doar de respectul față de Legea supremă a țării, dar și de alegerea făcută de către cetățeni. În 1994, țara a ales calea democrației, statului de drept, libertății și progresului economic ‒ eveniment care a servit drept răscruce a parcursului istoric național.

Deși în ultimul timp se conturează intenții accentuate de demontare a principiilor de bază din textul Constituţiei în interesul de conjunctură al unor forţe politice, sînt convins că societatea noastră trebuie să posede mecanisme democratice prin care ar putea să-i ralieze pe cei ce înfăptuiesc jurisdicţia constituțională la corectitudine și adevăr. 

Ţin să dau asigurări că, în calitate de şef al statului – garant al suveranităţii –, voi depune eforturi conjugate astfel încît cetăţenii să beneficieze de drepturile şi libertăţile consacrate în Legea supremă.

Cu această ocazie doresc să adresez un mesaj special tuturor actorilor implicați în realizarea ordinii constituționale, de drept, precum și celor cu competențe guvernamentale: Responsabilitatea noastră este de a asigura drepturile și libertățile concetățenilor ‒ cu cît mai eficient o vom îndeplini, cu atît mai mare va fi credibilitatea populației în actul guvernării, în norma de drept și, prin urmare, în perspectivele statului.

Or, anume respectarea Constituției garantează spiritul democrației, generator de bunăstare, legalitate, libertate și progres.

Să cinstim Constituţia Republicii Moldova!