CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Șeful statului a vizitat complexul memorial „Eternitate” din satul Cinișeuți

În încheierea zilei de lucru, Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a vizitat complexul memorial „Eternitate” din satul Cinișeuți, raionul Rezina. Istoria acestui monument este deosebită: în vara anului 1944, după eliberarea de sub ocupația fasciștilor a raioanelor din nordul țării noastre, locuitorii acestui sat au transferat peste 100 mii de ruble în fondul Armatei Roșii pentru înfrîngerea definitivă a Germaniei. În total, s-au colectat 20 de milioane de ruble, iar coloana de tancuri organizată din acești bani a ajuns pînă la Berlin.

Iată de ce complexul memorial a fost ridicat nu doar în cinstea Marii Victorii asupra fascismului, dar și a muncii și eroismului poporului moldovenesc. Aici sînt instalate plăci cu numele a 152 de locuitori ai satului Cinișeuți, care în anul 1944 au transmis bani în fondul Armatei Roșii. Iar pe postamentul masiv, care se află pe o colină, de-asupra complexului memorial, este instalat unul dintre tancurile care au fost construite din banii muncitorilor din Moldova.

Șeful statului a cinstit memoria strămoșilor noștri care au contribuit esențial la măreața cauză comună și nobilă. De asemenea, Igor Dodon a reiterat că în ajunul aniversării a 75-a a Victoriei în marele Război pentru Apărarea Patriei, în Moldova vor fi renovate cimitirele militare și complexele memoriale.