CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Conducerea de vîrf a Moldovei a prezentat conceptul reformei justiției

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, împreună cu Zinaida Greceanîi, Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Maia Sandu, Prim-ministru, Andrei Năstase, vicepremier, Ministru al Afacerilor Interne, Olesea Stamate, Ministru al Justiției, a participat la o ședință cu privire la reforma justiției.

După ședință, a fost organizată o conferință de presă, în cadrul căreia reprezentanții conducerii de vîrf ai statului au explicat societății elementele de bază ale reformei.

În primul rînd, șeful statului a menționat că transformările vizează Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliul Superior al Procurorilor, componența cărora va fi extinsă, cu scopul de a spori nivelul responsabilității acestor organe colegiale.

Totodată, Igor Dodon a subliniat că va fi redus numărul de magistrați în cadrul Curții Supreme de Justiție, de la cei 33 cîți sînt în prezent pînă la 17 judecători. De asemenea, Președintele țării a declarat că reforma presupune efectuarea unei atestări complexe a conducerii de vîrf a completului de judecători și procurori de către o comisie specială, din componența căreia vor face parte profesioniști de nivel înalt, inclusiv din străinătate. „Cu ajutorul acestei proceduri, sistemul va fi curățat de judecătorii și procurorii compromiși”, a specificat șeful statului.

În ansamblu, Președintele RM consideră că întrevederea care a avut loc este utilă, deoarece și societatea noastră, și partenerii de dezvoltare mizează pe realizarea unei reforme autentice, care va consolida instituțiile democratice ale statului. Astfel, Igor Dodon și-a exprimat convingerea că „însănătoșirea” justiției va spori nivelul de încredere al partenerilor externi față de Republica Moldova.